Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar  je ob dnevu medgeneracijske solidarnosti pozvala domove za starejše in šole k sklenitvi sodelovanja, ki bi spodbujalo učence, da del prostega časa namenijo medgeneracijskemu branju. Vsaka generacija ima svoj pomen, je enako potrebna in dragocena. Le vse generacije skupaj pa lahko prispevajo k napredku in dostojnemu življenju za vse. Medgeneracijsko branje je dragocena oblika druženja in najboljše zdravilo proti osamljenosti in socialni izključenosti tako mladih kot starejših.

Tako smo prejeli prijazno povabilo iz Pegazovega doma Rogaška Slatina in se razveselili sodelovanja z njimi. Z učenkami smo izbrale pravljice in  pričele z vajami glasnega branja tako doma kot tudi v šolski knjižnici. Naš cilj je bil doživeto branje, ki bi uporabnikom Pegazovega doma pričaralo nekaj prijetnih trenutkov sprostitve in veselja.

30. 11. smo obiskale Pegazov dom. Tam nas je prisrčno sprejela ga. Mateja in nas popeljala po njihovem domu. Učenke so odšle v sobe ali mirne kotičke doma, kjer so jim prebrale različne zanimive pravljice in se pogovarjale s starostniki. Zaznati je bilo medsebojno povezanost in prav zabrisane so bile starostne meje ter medsebojne razlike. Učenke so postale »nekaj let starejše« in bolj modre, starostniki pa mlajši, bolj igrivi, razigrani, humorni… V družbi drug drugega so uživali in se zabavali.

Vtisi:

Gospa Ana je po druženju povedala, da je bila „njena“  Ana zelo komunikativna, da je dejavna na raznih področjih, saj je tudi gasilka in da je bilo njuno druženje ob branju zelo prijetno.  „Vsi smo unikatni, drugačni in rabimo drug drugega. Zelo rada sem med mladimi.“ Učenka Kristina je povedala, da je brala upokojeni učiteljici Sonji, ki je bila navdušena nad pravljico „ Recept za ljubezen“ in da ji je ob zaključku rekla „ Zelo si mi polepšala dan, najlepše hvala.“